Potrebno:
500g.
očišćenog raštana, 500g. suvih rebarca, so, šaka sočiva, šaka slanutka (ne pečena
leblebija), litar ipo vode,so, 2 čena belog luka, maslinovo ulje
Priprema:
Očišćen
raštan od peteljki obariti na jedan ključ ( da proključa voda oko 10 min.) pa
izvaditi iz vode i ocediti , a rebarca u istoj toj vodi kratko obariti (oko 2
min.), pa izvaditi.
Zatim, rebarca, sočivo i slanutak staviti u novu ,hladnu vodu da kuva, kada proključa
ubaciti iseckan raštan na rezance. Kuva se otklopljeno oko sat vremena i malo duže u zavisnosti, da li je raštan mlad ili stariji kako bi zadržalo lepu
zelenu boju. Kuva se na maksimumu, povremeno mešajući. U slučaju da voda ispari posle nekog vremena
dodavati po malo. Pred kraj kuvanja
posoliti i ubaciti seckani beli luk.
Nakon serviranja u tanjir zauljiti raštan sa
malo maslinovog ulja , kao prilog dodajte kuvani krompir. Raštan možete jesti i
sutradan, tada je još sladji...Raštan je prava poslastica za sve koji vole „zeleniš”
i zdravlje na tanjiru! Prijatno.
Njam njam
ReplyDelete