Tuesday, 2 August 2016

Primorski raštan

Potrebno: 
500g. očišćenog raštana, 500g. suvih rebarca, so, šaka sočiva, šaka slanutka (ne pečena leblebija), litar ipo vode,so, 2 čena belog  luka, maslinovo ulje
Priprema:
Očišćen raštan od peteljki obariti na jedan    ključ ( da proključa voda oko 10 min.) pa izvaditi iz vode i ocediti , a rebarca u istoj toj vodi kratko obariti (oko 2 min.), pa izvaditi. 
Zatim, rebarca,  sočivo i slanutak  staviti  u novu ,hladnu vodu da kuva, kada proključa ubaciti iseckan raštan na rezance. Kuva se otklopljeno oko sat vremena i malo duže u zavisnosti, da li je raštan mlad ili stariji kako bi zadržalo lepu zelenu boju. Kuva se na maksimumu, povremeno mešajući. U slučaju da voda ispari posle nekog vremena dodavati  po malo. Pred kraj kuvanja posoliti i ubaciti seckani beli luk.
 Nakon serviranja u tanjir zauljiti raštan sa malo maslinovog ulja , kao prilog dodajte kuvani krompir. Raštan možete jesti i sutradan, tada je još sladji...Raštan je prava poslastica za sve koji vole „zeleniš” i zdravlje na tanjiru!  Prijatno.

1 comment:

Komentarišite, pitajte: