Thursday, 4 August 2016

Paprike punjene krompirom


 Za ovo jelo, ovaj put koristim žute babure paprike ali inače koristim i crvene paprike za ajvar ili    zelene šilja,  kako mi koje padnu pod ruku...





    Potrebno:
  6 paprika babura
  4 krompira
  2 šargarepe
  1 crni luk
  2 čena belog luka
  2 paradajza
    pola šolje pirinča
    so, biber,
    kašika vegete ili začin c
    malo peršuna
    kašičica šećera


  Za zapršku:
  kašičica mlevene slatke paprike
  2 kašike brašna
  ulje

  Priprema:

 Prvo pripremim smesu kojom filujem paprike tako što oljuštim i izrendam u jednu činiju krompir,  šargarepu,luk beli i crveni i paradajz.
 Prilikom rendanja paradjza bacite suvišan deo kore oko peteljke koji vam ostane na ruci. Dodam so,  biber, začinc, seckan peršun i pirinač. šećer dodajem kasnije...


Zatim izdubim paprike i očistim malo od semenki, napunim ih smesom od povrća. U tiganju sa malo ulja i šećera propržim paprike kako bi se zrna šećera karamelizovala i zalepila na koru paprike.



 Zatim paprike prebacim u tepsiju, nalijem dve 3 dl vode i stavim da se peku u rerni na 250 stepeni.  Tepsiju prekrijem aluminijumskom folijom.


  Treba da se peče oko sat vremena, zatim skinem foliju i zalijem paprike zaprškom.

  Zapršku pripremam tako što na malo ulja ili masti propržim brašno, mlevenu slatku papriku i dodam   pola dl vode mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Ostavim paprike da se zapeku još nekih 15     minuta  i lagani letnji ručak je spreman.  Inače  ovo jelo se prelepo slaže uz neki feta sir ili
  kašiku kiselog mleka, pa prijatno.




No comments:

Post a Comment

Komentarišite, pitajte: