Potrebno za koru:
200g heljdinog brašna
2000g belog pšeničnog brašna
mleveni pečenih lešnici (oko 100g)
1 prašak za pecivo
200g putera
100g šećera
1 kašika pavlake
1 jaje
50g kokosovog brašna
vanilin šećer
Za nadev:
4 rendane jabuke sa korom
2 kašike griza
oko 5 kašika šećera
Za karamel sirup:
5 kašika
šećera
50g
putera
1dl.
Neutralne pavlake
Priprema:
Prvo
u jednoj posudi izmešamo belo i heljdino brašno sa mlevenim, pečenim lešnicima
i praškom za pecivo. Zatim u drugoj činiji ručno razradimo puter i šećer, pa 1 jaje, kokosovo brašno, vanilin šećer i jednu kašiku pavlake. Ovoj smesi dodajemo pripremljeno
brašno i mesimo ručno. Kada napravimo smesu
za koru podelimo je na dva dela.
Na papiru za pečenje oblikujemo krug od
testa rukama, debljina kore treba da bude
1cm. Nemojte da brinete ako vam se smesa za mrvi ili raspada, to
jednostavno tako treba da bude. Kada ste oblikovali krug, koru zajedno sa
papirom za pečenje prebacite na tepsiju u kojoj ćete peći. Preko kore poslažite
rendane jabuke (Nemojte ih prethodno cediti). Ja jabuke rendam sa sve korom,
tako mi je ukusnije pogotovo, ako su jabuke domaće. Preko jabuka pospite 2
kašike griza, kako bi griz upio sok koji jabuke puste prilikom pečenja i
pospite malo šećera (oko 5 kašika).
Pecite na 270 stepeni.
Potrebno je oko pola sata da pita bude sasvim pečena. Pita je pečena kad kora dobije
braonkastu boju. Tada isključite rernu ali ostavite pitu još malo da se prosušu
u polu otvorenoj rerni. Kada je pita
gotova, ostavite je da se ohladi, nakon toga je isecite i poslužite sa
karamel sirupom koji pripremate na sledeći način:
Karamelizujte šećer u šerpici na
umerenoj temperaturi , konstantno mešjući. Kada se šećer potpuno otopi u tečnost bronzane
boje, dodajte puter i neutralnu pavlaku.
Mešajte još koliko je potrebno da se puter istopi i sirup dobije ujednačenu
boju. To je otprilike još jedan ipo minut.
Sirup je spreman, a vaša pita takođe
za posluživanje. Pitu možete poslužiti i sa svežim voćem, ili uz čaj....Prijatno.
No comments:
Post a Comment
Komentarišite, pitajte: