Saturday, 13 August 2016

Pasulj prebranac

prebranac
Potrebno:
300g pasulja
300g suvog mesa
250 g paradajz sosa
3 glavice crnog luka
2 lovorova lista
2 kašike brašna
biber
origano
Priprema:
Pasulj oprati i ostaviti u litar ipo vode preko noći. Ujutru pasulj ocediti iz te vode, a vodu baciti. Zatim
staviti prvo u jednu vodu da proključa, a zatim ocediti i prebaciti u drugu ključalu vodu gde će se dalje kuvati
narednih 3 sata.
Bitno je da ta voda u kojoj će se dalje kuvati pasulj, bude vrela kada se prebacuje, jer će se pasulj tako lepše
skuvati, u slučaju da prebacimo u hlanu vodu velika je verovatnoća, da će pasulj ostati tvrd.
Kada smo stavili pasulj da kuva, ubacimo u njega suvo meso koje smo prvo malo prokuvali kako bi se očistilo od eventualnih nečistoća.
Pasulj tako treba da se kuva narednih 3 sata, kako bi postao mekan na srednjoj temperaturi ali konstantno da vri.
Povremeno proveravati da li ima dovoljno vode. Ako vidite da je voda dosta isparila slobodno dodajte još vrele vode.
Viška vode neće skoditi jer će ona svakako ispariti. Kuvajte u polu otklopljenom loncu. Pre nego što stavimo pasulj u rernu da se zapeče  treba da vam ostane oko pola litre vode od kuvanog pasulja. Nakon što se pasulj skuvao procedimo ga, ali vodu u kojoj se kuvao nikako ne bacamo.
Zatim pravimo zapršku tako što stavimo da se dinsta krupno iseckan luk na ulju. Umutimo brašno sa malo vode da bude bez grudvica i ubacimo u luk
da se kratko uprži, zatim dodajem paradajz sok, biber,origano i lovorov list. Soliti uglavnom nema potrebe jer je suvo meso već dovoljno slano i ono pusti slanoću. U Slučaju da pravite prebranac bez mesa stavite soli po ukusu.
Kada smo spremili zapršku proceđeni pasulj sa mesom izručimo u vatrostalnu posudu i prelijemo zaprškom, a zatim zalijemo pomoću kutlače onom vodom
u kojoj smo kuvali pasulj. Ostavimo na 250 stepeni da se pasulj zapeče još oko 45 min. i
Prebranac je spreman.graa
Uz prebranac savršeno idu sveže ljute paprike ili feferone, prijatno.

No comments:

Post a Comment

Komentarišite, pitajte: