Tuesday 8 November 2016

Dobricina izdašna torta (Čokoladna)


Kore:

2 Jajeta umutiti sa 6 kašika šećera, u to dodati 5 kašika mleka i 6 kašika brašna pomešanog sa pola kesice praška za pecivo i 3 kašike kakao praha.
Peći u šerpici ( Prečnika  oko 20cm i dubine oko 9cm) oko 10 minuta na 100 stepeni, pa jos 15 minuta na 200 stepeni. Kada se ohladi iseći poprečno tako da dobijemo dve kore.
Ispeći dve ovakve kore tako da na kraju dobijemo 4 kore.

Fil:

0,5 litara mleka prokuvati sa 6 kašika šećera, pa dodati 125g margarina, 125g lešnika i 125 g čokolade za kuvanje.
Umutiti oko 5 velikih kašika brašna sa 1 dl. hladnog mleka tako da nemamo grudvice i dodati vrelom filu uz stalno mešanje, dok se fil ne zgusne još koji minut.
Vrelim filom prelivati kore jednu po jednu. Tako što ćemo u šerpu ili kalup u kojoj smo pekli kore redjati koru pa fil, koru pa fil...i tako do poslednje, četvrte
kore koju ne prelivamo. Tako poslagano obavezno ostavimo u šerpi da se dobro ohladi.Najbolje je ostaviti u šerpi preko noći u frižderu, kako bi se torta dobro stegnula i kore fino
upile fil. Ukoliko vam ostane fila sačuvajte ga kako bi kasnije poravnali ivice torte.
Kada je torta dobro odstojala izručimo je na tanjir ili radnu površinu gde ćemo naneti glazuru. Tortu izručim tako što okrenem šerpu naopako, a prethodno nožem odvojim malo
kore od zida šerpe kako bi lakše izašla.


Hrskavu glazuru pravim tako što istopim 125g čokolade za kuvanje sa 40g margarina. Zatim tortu prelijem vrelom čokoladom tj. glazurom i ostavim prvo na sobnoj temperaturi da se malo prohladi
pa zatim odložim u frižider da postane hrskava. Ako tortu odmah stavite u frižder nakon što prelijete vrelom čokoladom, čokolada će pobeleti. Zato je najbolje ostaviti prvo na sobnoj temperaturi.


No comments:

Post a Comment

Komentarišite, pitajte: