Sunday 25 September 2016

Domaći čizkejk (cheesecake)




Potrebno:

200g umrvljenog petit keksa
200g mlevenog petit keksa
200g putera ili margarina
100g pečenih mlevenih lešnika
700g kisele pavlake ( Velika kantica Imlek kisele pavlake sa 20 posto mlečne masti)
3 kašike mlevenog šećera i ako imate 2 kasike rogača
2 kašike kristal šećera
oko 300g kupina ili malina


Napomena:                                                                    

Pre nego što počnete da slažete tortu prvo pripremite voće ( Piše u receptu kako) i ostavite puter ili margarin da omekša na sobnoj temperaturi.


Priprema:

200g. keksa usitnim za podlogu torte, tako što ga poslažem na krpu i preko njega pređem više puta nekim valjkom  (Oklagijom ili staklenom flašom). Zatim keks pomešam sa mlevenim lešnicima koje sam prethodno zapekla u rerni 10ak. min. ( Vodite računa, da nakon što stavite lešnik u rernu ne zaboravite na njega i tako dozvolite da ovaj vredan sastojak zagori...Na primer može da vam se desi da u  međuvremenu zazvoni telefon i otpočnete neki razgovor...)
Lešnik i keks sjedinim sa puterom koji se prethodno omekšao na sobnoj temperaturi i rukom obložim tom smesom kalup. Zatim pavlaku ručno promešam sa šećerom u prahu, rogačem ako imate i mlevenim keksom. Kada se pavlaka sjedini  sipam je preko oblikovane kore. Preko fila prelivam sos od voća koji sam prethodno skuvala i dobro ohladila.
 Sos pripremam tako što sjedinim šećer i voće u šerpici i kuvam, da se šećer otopi, a voće zgusne. Kada tako pripremim kolač, ostavim ga da odstoji par sati u frižderu.




No comments:

Post a Comment

Komentarišite, pitajte: