Friday, 2 September 2016

Domaće lazanje



 Za kore:
5 jaja
vrh kašike praska za pecivo
so

Za nadev je potrebno:

500g mlevenog mesa
1 luk
biber
so
prstohvat secera
senf kasika
2 solje paradajz sosa
origano
ruzmarin

Za besamel sos potrebno je:

50g margarina
pola litre mleka
beli luk
3 kašike brasna
so

Ostale namirnice:
oko 300g trapist sira ili kačkavalja



Priprema: 
Koru pripremamo tako što, oko 300g brašna prvo pomešamo sa praškom za pecivo i soli. Pa dodajemo  jaja i mutimo.


 Brašno dodajemo sve dok nam se smesa lepi za posudu ili za ruke. Smesa treba više da
bude tvrda nego mekana. Ostavimo testo da odmori 20ak. minuta.



Za to vreme dinstam meso na luku, dodam malo bibera, soli, senfa,ruzmarin. Kada se meso dobro prodinsta dodam paradajz sos, prstohvat šečera kako bi neutralisala kiselost paradajza i origano. Krčkati meso još oko 5 minuta nakon toga, kako bi meso upilo malo paradajz i sklonimo sa vatre.


Bešamel sos pripremam tako što upržim sitno seckani beli luk i biber na margarinu tek da puste miris, zatim dodam prvo jednu kašiku brašna, da se uprži i dodajem po malo, polovinu potrebne količine mleka, mešajući da se ne dobiju grudvice. Kada smo to uradili dodamo preostale dve kašike brašna pa ostatak mleka.


Kada sam to završila uzimam testo i delim ga na 5 jednakih delova (Jufku). Svaku jufku oblikujem malo rukama u kvadratić ili krug, pa oklagijom stanjujem testo, da dobijem potrebnu dimenziju u zavisnosti od dimezija pleha u kojem pečem.


Kada pripremate koru dodajte koliko god vam je brašna potrebno, kako se testo ne bi lepilo za oklagiju ili podlogu na kojoj radite. 
Kada pripremite prvu koru stavite je u podmazan pleh i premažete je bešamel sosom, pa ređate meso i onda narendate sir, pa opet kora i sve tako redom do  poslednje kore, koju premažete odozgo bešamel sosom.


Obavezno ostavite sosda na kraju premažete koru na vrhu.

Kada sam to sve poslagala stavim u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peče se oko pola sata.




No comments:

Post a Comment

Komentarišite, pitajte: