saka lesnika
saka muslija
kasika lanenog semena
prasak za pecivo
5 zumanaca
5 belanaca
1 vanilin secer
3 kasike secera
Potrebno za fil:
10 kašika šećera
150ml slatke pavlake
100g maslaca
Priprema kore:
Prvo sameljemo lešnike,musli, laneno seme, a zatim to što smo samleli pomešamo sa brašnom i
pola kesice praška za pecivo.
Kada sam sjedinila sve sastojke izlijem smesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pečem na 200 stepeni oko 25 min.
Priprema karamela:
Stavim 10 kašika šećera u šerpu da se karamelizuje na umerenoj vari. Konstantno mešajući kada se šećer potpuno otopi i dobije braon boju dodajem maslac koji sam prethodno malo isitnila, čisto da bi se što pre otopio i dodajem slatku pavlaku odmah zatim.
Meša se još pola minute i videćete kako dobijate lep, tečan sirup karamela.
Kada je kora pečena, Vadim je na krpu ili papir za pečenje,prvo malo zasečem površinu kore, kako bi fil bolje upio ali ne previše i filujem vrelim filo koru.
Umotam rolat i premažem preostalim filom.
Ovaj kolač je uvek lepši sutradan, kada kora potpuno upije fil. Ukus podseća na baklavu ili tulumbe...Nadam se da će te ga rado praviti.
No comments:
Post a Comment
Komentarišite, pitajte: