Friday 29 July 2016

Karamel piškote






   Potrebno za koru:

  2 kašika heljsinog brasna
  saka lesnika
  saka muslija
  kasika lanenog semena
  prasak za pecivo
 5 zumanaca
 5 belanaca
 1 vanilin secer
 3 kasike secera

 Potrebno za fil: 
 10 kašika šećera
 150ml slatke pavlake
 100g maslaca

 Priprema kore:
 Prvo sameljemo lešnike,musli, laneno seme, a zatim to što smo samleli pomešamo sa brašnom i
 pola kesice praška za pecivo.

 Zatim, mutim ručno žumance sa tri kašike šećera i kesicom vanilin šećera, a posebno belanca          umutiti  mikserom.
 Kada mutim belance dodam uvek prstohvat soli je tada dobijem čvrst sneg od belanaca. Zatim  dodajem belance žumancu i mutim ručno.


 Tome dodajem ostatak pripremljenih  sastojaka ( Lešnik, lan, brašno...). Sve to mutim obavezno  ručnom mutilicom, nikako mikserom.


 Kada sam sjedinila sve sastojke izlijem smesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pečem na 200  stepeni oko  25 min.

Priprema karamela:

Stavim 10 kašika šećera u šerpu da se karamelizuje na umerenoj vari. Konstantno mešajući kada se šećer potpuno  otopi i dobije braon boju dodajem maslac koji sam prethodno malo isitnila, čisto da bi se što pre otopio i dodajem slatku pavlaku odmah zatim.

Meša se još pola minute i videćete kako dobijate lep, tečan sirup karamela.


Kada je kora pečena, Vadim je na krpu ili papir za pečenje,prvo malo zasečem površinu kore, kako bi fil bolje upio ali ne previše i filujem vrelim filo koru.


Umotam rolat i premažem preostalim filom. 


Ostavite ga da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižderu.
Ovaj kolač je uvek lepši sutradan, kada kora potpuno upije fil. Ukus podseća na baklavu ili tulumbe...Nadam se da će te ga rado praviti.






No comments:

Post a Comment

Komentarišite, pitajte: